AktierHur och varför ska man köpa aktier? Det enklaste svaret på varför får man genom att kolla på t.ex. stockholmsbörsen som har stigit i genomsnitt 10% per år. Aktier är en investering som kan göras både säkert och osäkert med blandade resultat. Skulle du lyckas med att köpa aktier i rätt bolag så kan det resultera i en riktigt bra ekonomisk framtid för dig.

Vad är en aktie?

En aktie är kort och gott en procent, en så kallad ägarandel i ett aktiebolag. Detta betyder att vid vinst för företaget så ökar värdet på dina aktier och du får aktieutdelning. Aktierna ger dig även rätt att rösta på bolagsstämman. Det finns i Sverige A- och B-aktier vilket underlättar för bolagen vid röstning. En A-aktie är ungefär 10 gånger så stark vid omröstningar jämfört med en B-aktie även om kostnaden för både är ungefär densamma.

Hur går man tillväga för att köpa aktier?

Det allra vanligaste sättet att köpa aktier idag är via Internet. Det finns flera aktiemäklare som idag helt och hållet inriktar sig mot aktieaffärer. Några exempel på de större aktiemäklarna är Avanza, Nordnet, Aktiedirekt, Aktiespar m.fl. För att handla med aktier behövs ett så kallat värdepapperskonto, VP-konto. Vid varje handel av aktier så betalar du en kostnad som kallas för courtage. Det finns inget fast pris utan det varierar sig beroende på vilken mäklare du använder dig av samt om du handlar via Internet eller direkt på en bank. Vissa mäklare tar en procent och andra har ett fast pris. När man köper aktier så är det börsposter man köper. Varje börspost innehåller normalt ungefär 100-200 aktier.

Vilka är riskerna?

Regel nummer ett när det kommer till att köpa aktier är att man inte ska ha bråttom. Aktier är en lång investering och även om man kan tjäna snabba pengar vid bra affärer så är det långsiktighet som är lättare att hantera. Det gäller även att man har råd med förluster vid aktieköp. Börsen kan svänga rejält och alla affärer kommer inte att gå plus. Det tillkommer även en skatt vid aktievinst på 30%.

De som kallar sig experter på att köpa aktier brukar oftast rekommendera en utspriddhet av sina aktier för att sprida ut risken. Mellan 5-10 olika placeringar i olika branscher och bolag är en bra start och därifrån kan man sen se resultat och vidareinvestera.

Tips till nybörjaren

Det bästa man kan göra om man inte vill satsa helt på en karriär att köpa aktier är långsiktigt och säkert sparande. Köp aktier i stora och väletablerade bolag som historiskt sätt inte haft allt för stora svängningar och en stabil uppgång. Se även till att istället för att placera alla dina investeringar i ett bolag så köp aktier i ungefär 10 stycken bolag för att sprida ut risken. Det finns ingen magisk formel för att köpa aktier utan man får testa sig fram. Börja lugnt och öka dina risker allt eftersom du blir varm i kläderna. Till slut kommer din erfarenhet ge dig framgång med att köpa aktier. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *